Kuinka valita aurinkovoide lapselle?

Voiko lapselle käyttää kemiallista aurinkosuojaa? Miten saan fysikaalisen aurinkosuojan pestyä pois? Kuinka suojaan vauvan ihon auringolta? Saat tästä tekstistä vastaukset ja farmaseutin vinkit lasten ihon suojaamiseen auringolta, jatka siis lukemista.

lapsi leikkii rannalla

Fysikaalisen suojan etuna on se, että näet heti mille alueille aurinkovoidetta on levitetty.

Muista, että ensisijainen suoja lapsille on suojata iho vaatteilla ja välttää suoraa auringonpaistetta.

Fysikaalinen vai kemiallinen suoja?

Aurinkovoiteet jaetaan fysikaalisiin ja kemiallisiin suojiin. Fysikaalinen suoja toimii heijastamalla UV-säteilyä pois iholta ja sen teho alkaa heti levityksen jälkeen. Kemiallinen suoja puolestaan imee UV-säteilyä ja muuntaa sen lämmöksi, mikä saattaa olla miellyttävämpi vaihtoehto, koska se imeytyy paremmin eikä jätä valkoista pintaa iholle. Usein aurinkovoiteissa on käytetty molempia suojia eli aurinkovoide sisältää sekä kemiallisen, että fysikaalisen suojan.

Fysikaalisen suojan etuna on se, että näet heti mille alueille aurinkovoidetta on levitetty. Se saattaa sopia myös paremmin todella herkällä iholle, sillä usein fysikaalinen suoja sisältää vähemmän ainesosia.

Vinkki fysikaalisen suojan levittämiseen! Hiero aurinkovoidetta ensin käsien välissä, niin se levittyy paremmin iholle.

Vanhempi levittää aurinkovoidetta lapselle

Suihkutettavat voiteet ja roll-on-tuotteet helpottavat levitystä, koska niitä on nopea ja helppo käyttää.

Mikä on sopiva suojakerroin lapsille?

Suosittelemme lapsille aina aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin (SPF 50+). Lasten iho reagoi UV-säteisiin helpommin kuin aikuisten.

Mitä tarkoittaa aurinkovoiteen vedenkestävyys?

Pakkauksessa saattaa olla merkintä vedenkestävyydestä. Valmistaja on tällöin testannut, kuinka kauan vesikosketuksen jälkeen suojasta on jäljellä vielä 50 %. Vaikka aurinkosuojassa olisi merkintä ”vedenkestävä” tai ”erittäin vedenkestävä”, aurinkovoidetta tulee lisätä aina uinnin, vesileikkien ja kuivaamisen jälkeen.

Mikä aurinkovoide sopii vauvoille?

Pienille vauvoille, alle 6 kuukauden ikäisille, emme suosittele aurinkovoidetta ollenkaan. Suojaa vauvat aina ensisijaisesti vaatteilla ja varjolla. Saatat joutua kuitenkin suojaamaan aurinkovoiteella esimerkiksi kämmenet, kasvot ja jalkapöydät. Testaa aurinkovoidetta vauvoilla aina ensin pienelle iho alueelle. Muista myös, että aina on tärkeämpää suojata iho kuin polttaa sitä auringossa.

La Roche Posay Anthelios vauvoille suunniteltu aurinkovoide on hyvä valinta pienimmille lapsille tai jokin täysin fysikaalinen aurinkosuoja.

Miten saan levitettyä voiteen liikkuvalle lapselle?

Lapset liikkuvat paljon ja joskus aurinkovoiteen levittäminen voi olla hieman haasteellista. Suihkutettavat voiteet ja roll-on-tuotteet helpottavat levitystä, koska niitä on nopea ja helppo käyttää.

Kuinka usein aurinkovoidetta pitää lisätä?

Aurinkovoidetta on hyvä lisätä vähintään kahden tunnin välein ja aina uimisen, vedessä oleilun, hikoilun tai kuivaamisen jälkeen. Muista lisätä myös vedenkestäviä aurinkovoiteita säännöllisesti!

Onko aurinkovoiteet haitallisia lapsille?

Eivät ole. Jos lapsi on allerginen aurinkovoiteen jollekin ainesosalla, ihottuman riski on olemassa, mikä on aina mahdollista niin lapsilla kuin aikuisillakin. Etenkin pienillä lapsilla voit testata voidetta ensin pienelle ihoaluueelle. Muista, että auringon UV-säteet ovat haitallisempia kuin aurinkovoiteet.

Lapsen iho paloi auringossa - Mitä tehdä?

Joskus iho saattaa palaa ja usein se huomataankin vasta ulkoilun jälkeen.

  • Viilennä ihoa kylmän hauteen avulla.

  • Kokeile lievittää ikävää tunnetta hydrokortisonivoiteella.

  • Kosteuta ihoa hajusteettomalla aloe vera -geelillä tai perusvoiteella. Voit kokeilla voidetta jääkaappikylmänä.

  • Anna tarvittaessa tulehduskipulääkettä kivun lievittämiseen.

  • Jos iho on hyvin kipeä ja palanut laajasti, vie lapsi lääkäriin.

  • Suojaa iho vaatteilla ja hyvin aurinkovoiteella palamisen jälkeen. Iho palaa herkästi uudelleen.

Paras aurinkosuoja lapselle on sellainen, jota käytetään säännöllisesti ja riittävästi, valitse siis lapselle mieluisa tuote. Aurinkovoiteen lisäksi hyviä suojakeinoja ovat varjossa pysyminen, UV-suojavaatteet ja hatut. Älä unahda suojata silmiä aurinkolasein!


Asiantuntijafarmaseutti Reetta

Previous
Previous

Maksaläiskien hoito - farmaseutin vinkit ihon hyvinvointiin