Milloin aloittaa D-vitamiinin käyttö?

D-vitamiini tukee monia elimistön toimintoja, kuten luuston terveyttä, immuunijärjestelmän ja lihasten toimintaa. Siksi onkin tärkeä huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista: ensisijaisesti varmistaa riittävä saanti ruuasta ja tarvittaessa ottaa D-vitamiinia purkista ravintolisänä.

D-vitamiinia saadaan myös auringonvalosta ihon muodostaessa sitä. Erityisesti Suomessa, jossa aurinkoisia päiviä on rajallisesti suurimman osan vuodesta, D-vitamiinilisän käyttö on suositeltavaa. Mutta milloin D-vitamiinia tulisi alkaa käyttämään, ja kuinka paljon sitä tarvitaan? Jatka lukemista, niin löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin ja D-vitamiinin saantisuositukset. 

D-vitamiini ja auringonvalo

Kesäkuukausina D-vitamiinia saadaan auringonvalosta, kun iho tuottaa sitä. Kun UV-indeksi on yli 3, iho tuottaa D-vitamiinia UVB-säteilystä. Usein kesällä saadaankin riittävä määrä D-vitamiinia auringosta, kun vain ulkona vietetään tarpeeksi aikaa.

Talvikuukausina tilanne on kuitenkin toinen. Lokakuusta maaliskuuhun ihon D-vitamiinin tuotanto ei ole merkittävää iholla, joten talvella D-vitamiinilisä on tarpeen useimmille. Myös jos ulkoilet vähän, pukeudut peittävästi tai ihosi sävy on tumma, D-vitamiinilisää suositellaan käytettäväksi ympäri vuoden. 

Kenelle D-vitamiini on erityisen tärkeää?

Vaikka talvella lähes jokainen hyötyy D-vitamiinilisästä, on olemassa tiettyjä ryhmiä, joille D-vitamiinin saanti ympäri vuoden on erityisen tärkeää:

Imeväisikäisten D-vitamiini suositukset

Pienille vauvoille D-vitamiinilisää annetaan 2 viikon iästä alkaen. Saantisuositus vauvoilla on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja D-vitamiinilisää annostellaan riippuen äidinmaidonkorvikkeen määrästä seuraavasti: 

  • 10 mikrogrammaa: täysimetetty lapsi, joka käyttää äidinmaidonkorvikkeita/ vieroitusvalmisteita vähemmän kuin 500 ml vuorokaudessa

  • 6 mikrogrammaa: lapsi, joka käyttää 500-800 ml vuorokaudessa äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta

  • 2 mikrogrammaa: lapsi, joka käyttää yli 800 ml vuorokaudessa äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta 

Määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lasten vellit ja puurot. Oikean annoksen D-vitamiinilisälle saat helposti annosteltua lasten tippavalmisteilla. 

Alle 17-vuotiaat lapset

1-17-vuotiaille lapsille D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä.

  • 1-vuotialle suositellaan D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa vuorokaudessa 

  • 2-17-vuotiaille taas 7,5 mikrogramman vahvuista D-vitamiinilisää vuorokaudessa

Turvallisen saannin yläraja: lapset 1-11 vuotiaat 50 mikrogrammaa/vrk, nuoret ja aikuiset 100 mikrogrammaa/vrk. Lähde: Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2012

Yli 75-vuotiaat

Kokonaissaantisuositus D-vitamiinille on 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ja lisänä suositellaan käytettävän 20 mikrogramman vahvuista valmistetta. 

Pienempi annos (10 mikrogrammaa) voi riittää, jos käyttää muuten paljon D-vitaminoituja tuotteita.

Raskaana olevat ja imettävät

Suositeltava kokonaissaanti D-vitamiinille päivässä on 10 mikrogrammaa ja samaa määrää suositellaan käytettävän lisänä ympäri vuoden. 

Muut erityisryhmät 

Jos vietät vain vähän aikaa ulkona, pukeudut peittävästi tai ihosi väri on tumma D-vitamiinilisää suositellaan käytettäväksi 20 mikrogrammaa ympärivuoden. 

Lue lisää ruokaviraston sivulta.


Milloin aloittaa D-vitamiinilisän käyttö?

D-vitamiinilisän käyttö kannattaa aloittaa viimeistään syksyllä, kun päivät alkavat lyhentyä ja aurinko paistaa vähemmän. Hyvä aika aloittaa D-vitamiinilisän käyttö on viimeistään lokakuussa, ellet tarvitse sitä ympäri vuoden.

Jos ruokavaliosi ei sisällä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa, voit käyttää 10 mikrogramman D-vitamiinilisää myös ympäri vuoden. Jos lääkäri määrää sinulle isomman D-vitamiiniannoksen, kuin yleinen suositus on, noudata aina sitä. 

Asiantuntijafarmaseutti Reetta

Previous
Previous

Ihonhoito kesällä - näin saat hehkuvan ja hyvinvoivan ihon

Next
Next

Mistä tietää, että on allerginen siitepölylle?